Τα Κουφονήσια


  Τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και Κάτω Κουφονήσι, και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό πλάτους 200μ. Γεωγραφικά, τα συναντά κανείς 3 ν.μ. νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού. Ανήκουν στην ομώνυμη κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει εκτός από τα δύο Κουφονήσια και το νησί Κέρος, καθώς και αρκετές μικρότερες νησίδες γύρω από τα κύρια νησιά. Η Κέρος που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το όνομα τους, είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησί, 15,2 τ.χλμ., που όμως φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού.

Η Κοινότητα Κουφονησίων είναι μία από τις έντεκα κοινότητες του νομού Κυκλάδων και περιλαμβάνει τα δύο Κουφονήσια, την Κέρο και εννιά ακόμα μικρότερες νησίδες που βρίσκονται διάσπαρτες γύρω από τα μεγαλύτερα νησιά. Η κοινότητα έχει πληθυσμό 366 κατοίκους και έκταση 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο σε έκταση νησί της κοινότητας είναι η Κέρος ενώ το μόνο κατοικημένο είναι το Άνω Κουφονήσι που αποτελεί και την έδρα της κοινότητας. Από το 2011 η Κοινότητα Κουφονησίων ως αυθύπαρκτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης καταργήθηκε και από τότε αποτελεί Δημοτική Ενότητα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Η Χώρα είναι ο μοναδικός οικισμός στο Κουφονήσι (Άνω Κουφονήσι) και είναι χτισμένη στην νοτιοδυτική πλευρά, πάνω από το γραφικό, μικρό λιμάνι. Ανατολικά του λιμανιού ξεκινά ο κεντρικός δρόμος του νησιού, ο οποίος οδηγεί στα καταλύματα και στις παραλίες. Το αυτοκίνητο ή η μηχανή δεν είναι καθόλου απαραίτητα στα Κουφονήσια αφού δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, και όλες οι διαδρομές είναι μικρές και μπορούν να καλυφθούν με τα πόδια, με καΐκια προς τις παραλίες και με ποδήλατα που ενοικιάζονται στο νησί. Πολλά καϊκια εκτελούν τακτικά δρομολόγια, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο προς τις παραλίες του Κουφονησίου και του Κάτω Κουφονησίου.