Παραλίες


Χρυσές αμμουδιές σε Άνω και Κάτω Κουφονήσι

Η παραλία Φανός μπροστά από το Fanos Studio

  Τα Κουφονήσια, παρόλο που είναι μικρά, όπως όλες οι Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες, διαθέτουν μερικές  από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Παραδεισένιες αμμουδιές με κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά πλαισιώνονται από αμμόλοφους ή σμιλευμένα βράχια με μοναδικά χρυσό χρώμα που σχηματίζουν θαλάσσιες σπηλιές και κρυφούς ορμίσκους. Τα βουνά της Νάξου και της Αμοργού τις προστατεύουν από το καλοκαιρινό μελτέμι, το τόσο χαρακτηριστικό στις Κυκλάδες. Πολυσύχναστες ή απομονωμένες, όλες μαγευτικές, οι παραλίες των Κουφονησίων είναι θαρρείς επίτηδες φτιαγμένες για να σε ξελογιάσουν.

 

αμμος
Η παραλία του λιμανιού, Άμμος

Στο Άνω Κουφονήσι, στα νοτιοδυτικά, βρίσκεται ο Παριανός. Απάνεμος κόλπος με πλατιά αμμουδιά, καταφύγιο για ψαροκάικα. Την παραλία του λιμανιού, η Άμμος, με πλατιά αμμουδιά με διαυγή ρηχά νερά, δυο βήματα από τον οικισμό, την προτιμούν οι ντόπιοι, τα παιδιά και όσοι δεν έχουν όρεξη να μετακινηθούν. Οι ομορφότερες παραλίες όμως είναι συγκεντρωμένες στην ανατολική πλευρά του νησιού.

 

 

Στο τέλος του παραλιακού δρόμου συναντάμε το Φοίνικα (Xαροκόπου). Χρυσή αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά, που την προτιμούν οικογένειες. Ακολουθεί ο Φανός, άλλη μια αμμουδιά με σμαραγδένια νερά. Μετά από μια σειρά μικρούς όρμους για μοναχικούς επισκέπτες, καταλήγουμε στην Ιταλίδα (Πλατιά Πούντα). Η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού αποτελεί μια από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων. Ένας μικρός όρμος στην αρχή της, το Ιταλιδάκι, κατακλύζεται από όσους θεωρούν το μαγιό περιττό.

πορι
Το Πορί
πισινα-κουφονήσι
η παραλία Πισίνα

Συνεχίζοντας ανατολικά, συναντάμε πολλούς μικρούς όρμους με άμμο ή βότσαλα και βράχια που σχηματίζουν σπηλιές. Ανάμεσά τους και η Πισίνα, μια φυσική κοιλότητα βράχων με κρυστάλλινα νερά. Βορειανατολικά του Άνω Κουφονησίου βρίσκεται το Πορί, μια μεγάλη χρυσή αμμουδιά, από τις ωραιότερες των Κυκλάδων και ιδανική για wind surfing. Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται το ακρωτήρι του Ξυλοβάτη με θέα στη Νάξο και το Γάλα, με θαλάσσιες σπηλιές και διάφανα νερά. Το Κάτω Κουφονήσι διαθέτει εξίσου όμορφες παραλίες όμως ακόμα πιο απομονωμένες, με πιο γνωστές το Φυκιό, το Δέτη, το Νερό και τα Πεζούλια.

κατω κουφονησι - παραλία
Παραλία στο Κάτω Κουφονήσι