Εκδηλώσεις


agios gewrgios1

Μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του νησιού πραγματοποιείται προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου που είναι και ο προστάτης του. Κάθε χρόνο ένας κάτοικος του νησιού, ταγμένος στον Άγιο, που ονομάζεται «πανηγυράς», πραγματοποιεί την περιφορά της εικόνας σε όλο το νησί. Οι δρόμοι από τους οποίους περνά είναι σπαρμένοι με ροδοπέταλα. Η πομπή καταλήγει στο χωριό, όπου ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΚΕΡΙΑ ΠΑΣΧΑ

Ακόμη, ο εορτασμός του Πάσχα είναι πολύ σημαντικός για τα Κουφονήσια. Τη Μεγάλη Παρασκευή μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξης, όλο το νησί φωταγωγείται με δάδες. Η περιφορά του επιταφίου γίνεται με συνοδεία βεγγαλικών, καπνογόνων και άλλων εφέ που στήνονται στην κεντρική παραλία του χωριού.

Οι κάτοικοι των Κουφονησιών, ως καταξιωμένοι ψαράδες, διοργανώνουν κάθε χρόνο και συγκεκριμένα το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, τη γιορτή του “Ψαρά”. Προσφέρονται ολόφρεσκα ψάρια, νόστιμοι μεζέδες και ποτά σε όλους. Ο εορτασμός της μνήμης του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου κορυφώνεται με νησιώτικο γλέντι και παραδοσιακά τραγούδια. Τέλος, με ξεχωριστό τρόπο γιορτάζεται στα Κουφονήσια η γιορτή του Αγ. Νικολάου, αλλά και τα Χριστούγεννα, με χαρακτηριστική στιγμή τους τα κάλαντα που ψάλλονται από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους.

Στις 15 Αυγούστου, στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Παναγίας, οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ταξιδεύουν στο Κάτω Κουφονήσι για να παρακολουθήσουν την λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται εκεί. Οι κάτοικοι του νησιού, μετά τη λειτουργία, προσφέρουν σε όλους του παρευρισκόμενους ψάρια τηγανιτά και αρνί ή κατσίκι. Ένας πρωτότυπος ακτοπλοϊκός αγώνας λαμβάνει χώρα με την επιστροφή των καϊκιών στο Κουφονήσι. Οι επίδοξοι ναυτικοί συναγωνίζονται για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο λιμάνι. Στο τέλος της βραδιάς πραγματοποιείται πανηγύρι με παραδοσιακά φαγητά υπό τους ήχους των βιολιών.